Wat eraan vooraf ging…..
Al jaren loop ik met de droom rond om mijn liefde voor honden te gaan combineren met mijn passie in het werken met kinderen en jongeren. Maar hoe? Na veel lezen en informatie zoeken werd het steeds concreter. Onze lieve hond Tommie van toen 8 jaar oud wilde ik niet meer belasten op zijn oude dag. Tijdens het inlezen kwam ik erachter dat een Australian Labradoodle geschikt is voor het doel dat ik voor ogen heb vanwege hun zachte karakter. Ook verliezen zij geen haren waardoor ik ook met kinderen kan werken die eventueel allergisch zijn. Dus heb ik toen de keuze tinusgemaakt om me op de lijst te laten zetten voor een pup.

Toen kwam de zoektocht naar een fokker. Ik wilde een kleinschalige kennel waar de liefde voelbaar is en deze hebben we gevonden bij Labradoodle Playground in Born. In maart 2017 heb ik me op de lijst laten zetten en ik dacht dat we een jaar moesten wachten tot we hem of haar zouden krijgen….

Tot daar het verrassende mailtje kwam, zittend aan een zwembad in Griekenland, op 6 augustus 2017: er zijn zes pups geboren en zouden jullie nu al een pup willen? Ik was natuurlijk verkocht! 🙂

Oimg_1370efenen, oefenen, oefenen
Tinus is bij ons in huis en hij wordt behandeld als een huishond. Hij doet dus alles wat een hond binnen een gezin doet: spelen, wandelen, knuffelen, ondeugd uithalen en slapen. Vanaf het moment dat Tinus bij ons in huis woont ben ik Tinus aan het socialiseren zoals ik dat met een andere hond ook zou doen. Ik laat hem wennen aan de grote wereld, aan alle geluiden en aan onverwachte dingen. Ik neem hem ook met regelmaat mee naar mijn vaste baan op het Kempenhorst College. De leerlingen vinden hem helemaal leuk!  Ook ben ik met hem naar de puppycursus geweest en hebben we de basiscursus gedaan. Ik wil Tinus natuurlijk voor 300% vertrouwen en kunnen ‘lezen’. Momenteel doe ik iedere week de hondensport “Hoopers” met hem. We hebben hier samen veel plezier in en het verstevigt ook onze band. Hij vindt het geweldig om te ‘werken’ en daarna slaapt hij heerlijk om alle indrukken weer te verwerken.

Opleiding
Het inzetten van een hond in het werk noemen ze met een mooi woord “Animal Assisted Intervention.” Ik heb in het najaar van 2018 een zesdaagse training gedaan bij de AAI Academie Kwispelkracht waarin ik in drie modules veel geleerd heb hoe ik Tinus op een veilige manier kan inzetten. Tinus is toen ook bekeken door een gedragsdeskundige.

Coach hond20190327_082554000_ios
Bij sommige trajecten in mijn praktijk zet ik Tinus in. Het kan soms al zijn dat hij ‘gewoon’ aanwezig is en erbij is. De aanwezigheid van een hond zorgt vaak al snel voor lachende kinderen en ouders. Ik kies er soms ook voor om een rondje te gaan wandelen om op die manier met een kind of jongere in gesprek te komen.

Er zijn ook momenten dat ik Tinus heel bewust in zet om een kind of jongere te laten ervaren wat het effect is van zijn of haar eigen gedrag. Door oefeningen met de hond leren ze meer over zichzelf. Door deze bewustwording te gebruiken en uit te bouwen werken we samen aan het vooraf gestelde doel.

Thema’s waarin Tinus regelmatig een rol speelt zijn:

  • Faalangst
  • Vaste mindset / groeimindset
  • Lichaamstaal / Lichaamshouding
  • Zelfvertrouwen
  • Grenzen aangeven
  • Doorzettingsvermogen
  • Frustratietolerantie

p1060656
Het allermooiste van Tinus (en alle andere honden) is dat hij altijd eerlijk is in zijn reactie, hij be- of veroordeelt niet!


De aanwezigheid van Tinus gaat altijd in overleg met het kind/jongere en de ouders.